.Sucks и .Rocks домени и друштвене мреже

.Sucks и .Rocks – домени и друштвене мрежe

Адвокат специјализован за право интелектуалне својине, нелојалну конкуренцију и привредно право. Сарадник канцеларије Живко Мијатовић & Партнерс.

  • linkedin

Неколико стотина нових домена највишег нивоа изазвало је доста интересовања у јавности. За неке од њих може се рећи да нису изазвали само интересовање, већ и да су подигли доста прашине. Најконтроверзнији домени свакако су они са .SUCKS екстензијом.

Домени .SUCKS

Реч „SUCKS“ представља погрдан колоквијалан израз на енглеском језику којим се указује на нешто што не ваља. Многи су се забринули да се име њиховог бренда, њихове компаније или њихово лично име могу наћи испред ове екстензије, што би довело до нарушавања њиховог угледа.Домени овог типа су доступни од 21.06.2015. године и до сада их је регистровано преко 7.000, а највише регистраната је из Сједињених Америчких Држава, те и других земаља енглеског говорног подручја. Из нашег региона, само регистранти из Хрватске били су заинтересовани за домене ове врсте (за сада њих четворо).

Управљање регистром .SUCKS домена је поверено компанији Вокс Попули (енг.Vox Populi). Основна идеја компаније је да ови домени буду коришћени за дебату и слободно критиковање појава у друштву. Са друге стране, забрањују се злоупотребе, повреде права интелектуалне својине и свако друго преварно понашање, па је заштита горе поменутих интереса и права доступна путем суда или арбитраже. Ово даље значи да се примењују правна средства која су на располагању и у случају других екстензија новије генерације. За препоручену цену од око 250 америчких долара можете регистровати .SUCKS домен по свом избору.

За власнике брендова био je омогућен такозвани Санрајз (енг. Sunrise) период у коме су имали право пречег регистровања домена са називом који је везан за њихов бренд. Цена регистрације је, међутим, била толико висока да је изазвала велике контроверзе у стручној јавности, те је иста била и предмет различитих поступака за преиспитивање пред ICANN-ом. У сваком случају, преко 3.400 домена регистровано је од стране великих компанија и славних личности само у циљу спречавања других да региструју домен који би асоцирао на њихов бренд или име. Брзи су били: Гугл, Амазон, Форд, Адел, Ријана, Тејлор Свифт, као и многи други. Сви они су платили 2.500 долара да би међу првима имали ове домене у својим рукама. Имајући у виду да број ових „раних“ регистрација чини скоро половину укупног броја .SUCKS домена, део стручне јавности цео концепт називају изнудом.

С друге стране, нису сви на време мислили о помињању свог имена на светској мрежи. Међу онима који су закаснили, налази се Доналд Трамп. За сликовитији приказ посетите: http://donaldtrump.sucks/.

Домени .ROCKS

Да не буде све тако црно, постоји и .ROCKS екстензија која указује да нешто „разбија“ колико је добро. Овом екстензијом управља Rightside (који управља и . NINJA, .LАWYЕR, .SALE, и другим доменима). Преко 64.000 регистрација говори да су многи желели да своје место на интернету вежу за ову мудро скројену екстензију. Регистранти из свих балканских земаља су показали интересовање за домене овог типа. Позитивна конотација која прати ове домене највишег нивоа је сигурно и разлог зашто је МcDonald’s одлучио да региструје www.bigmac.rocks.

Друштвене мреже This.Sucks и This.Rocks

У претходна два одељка приказали смо општу слику за ове две нове екстензије. Међутим, цела прича није толико једноставна када се у причу укључи нова друштвена мрежа:

Ове две сестре близнакиње у мору друштвених мрежа су у власништву компаније This Sucks Inc. Из самих назива је јасно да је једна сестра злочеста (.SUCKS), док је друга добра (.ROCKS). У оба случаја, отварање новог профила подразумева и регистрацију новог домена, под једном од ове две ектензије. Сваки профил, даље, заправо представља мини форум, а чија тема је уско повезана са називом профила. Посетиоци овако постављеног профила имају могућност гласања, као и могућност остављања коментара.

Шта је то што у вези са овом друштвеном мрежом изазива посебно интересовање? Реч је о пословном моделу који стоји иза This.Sucks друштвене мреже. Редован пут до регистрације једног .SUCKS домена подразумева плаћање цене од око 250 америчких долара, као што је горе већ поменуто. За овлашћене регистре, ова цена је око 200 долара. Са друге стране, ако желите да у оквиру This.Sucks друштвене мреже региструјете домен/профил и то рецимо, „пример.sucks“, таква регистрација вас кошта свега 99 центи месечно, односно непуних 12 долара годишње. Рачуница показује да власник друштвене мреже плаћа 250 долара за домен, а онда га даље уступа корисницима за много мањи износ. Следи да је власник друштвене мреже, применом овако ниских цена, у минусу најмање 238 долара по сваком новом домену/профилу који направе корисници (ако не рачунамо и оне који се бесплатно деле), па се поставља питање повезаности друштава које контролишу друштвену мрежу и овај регистар.

This Sucks је испрва негирала повезаност са компанијом Vox Populi, али како је пословни модел у јавности изазвао много интересовања, челници ове две компаније су ипак признали да се познају преко 30 година. Повезаност власничке структуре се и даље негира, али пословна концепција свакако указује на повезаност и на овом плану бар у некој мери. Остаје да се види да ли ће више информација бити доступно у будућности. У међувремену, уживајте у новим друштвеним мрежама, али немојте заборавити да се видите са својим пријатељима и уживо.


Објављено

у

од