ПУТ СВИЛЕ (SILK ROAD) – ЗЛОУПОТРЕБА БИТКОИНА И ИЛЕГАЛНА ОНЛАЈН ТРЖИШТА

Пут свиле (Silk Road) – злоупотреба Биткоина и илегална онлајн тржишта

Експерт за онлајн коцкање, докторски кандидат ЛАСТ-ЈД ЕМ студија, мастер права и мастер економије

  • googleplus
  • linkedin

Пут свиле (Silk Road) – Илегалнo онлајн тржиштe

Шта је заједничко за Silk Road, Silk Road reloaded, Amora Marketplace и Evolution Marketplace? Најопштији одговор би вероватно могао да се сведе на издвајање два заједничка елемента. Најпре, реч је о илегалним виртуелним тржиштима и други елемент је да се на овим тржиштима користи Биткоин као средствo за исплату цена илегалних роба и услуга.

Silk Road (пре. Пут свиле) је једно од првих виртуелних тржишта илегалних производа и услуга на Интернету. Silk Road је у скоријем периоду постао јако актуелан због покретања поступка против креатора и главноодговорног за функционисање овог тржишта. У јануaру 2015. године покренут је поступак пред Федералним судом Менхетена против окривљеног Роса Улберта. Процес против Улберта, који је у онлајн свету деловао под псеудонимом Страшни Пират Роберт, је јако интересантан због низа материјалних и процедуралних правних питања (више о овој теми у неком о наредних текстова). Но, када су истражни органи запленили Улбертов лаптоп у циљу прикупљања доказа против њега, пронашли су готово 144.336 Биткоина (оквирна вредност ових Биткоина према данашњем курсу је 31 милион ЕУР). Рос Улберт je 29. маја 2015. године осуђен на казну доживотног затвора.

Чињеница је да је Silk Road дуго био сајт број 1. који је служио за набавку илегланих производа и услуга на Интернету. На овом сајту заинтересована лица су могла да купе украдене производе, илегални порнографски материјал, набаве дрогу, оружије или пак наруче нечије убиство. Беспоговорно је да оваква тржишта нису легална, нити легитимна. Но, веома је упитно да ли је могуће и како контролисати овакав тип тржишта. Након затварања Silk Road -а неколико сличних илегалних онлajн тржишта још увек функционише. То су већ споменути Amora Marketplace и Evolution Marketplace, а најављено је и покретање Silk Road reloaded (Silk Road 2.0).

Анонимност као modus operandi

У средствима информисања доступним на Интернету неретко се заузима став да су творци илегалних онлaјн тржишта заправо радикални либертаријанци. Ипак, иако још увек нема превише доказа ко и како управља наведеним тржиштима, не треба апсолутно искључити умешаност организованог криминала у оваква тржишта. Ако ништа друго, разне криминалне организације су добиле своје виртуелно подручије за реализацију сопствених активности на Интернету. Са друге стране, Либертаријанци окупљени око идеје слободног Интернета упорно се боре за повећање анонимности корисника на Интернету. Чињеница је да различити ентитети почевши од државних безбедоносних агенција, па до мултинационалних компанија користе читав спектар стратегија и механизама за профилисање и идентификацију корисника на Интернету и тиме угрожавају Право на приватност кршећи Право заштите података о личности. Контрабаланс таквим иницијативама може да се пронађе у неким пројектима који имају за циљ повећање анонимности корисника на Интернету. Ипак, опште је познато да је анонимност један од услова добро организованог криминала. Чини се да су се интереси криминала и неке од либертаријанских идеја укрстиле на онлајн илегалним тржиштима.

Принцип функционисања илегалних онлајн тржишта захтева висок степен анонимности. Иако није најјасније да ли неко заиста може да остане потпуно анониман на Интернету, пројекти чији су циљеви усмерени ка повећању анонимности свакако постоје. Деривати оваквих пројеката јесу алати који се између осталог користе за активности у оквиру илегалних онлајн тржишта, то јест за понуду и куповину илегалних производа и услуга. Ипак, анонимност може да кочи или онемогући ефикасну примену закона. На крају, за исплату цена на илегалним онлајн тржиштима користе се Биткоини јер њихова техничка структура компликује или онемогућава идентификацију корисника.

Пут свиле (Silk Road) и правни статус Биткоина

Биткоин формално није илегалан у САД-у. Ипак, његова структура чини га најпогоднијим средством за исплату купопродајних цена илегалних роба и услуга. Неповезаност Биткоина са банкарским системом и централним монетраним ауторитетима ствара огроман простор како за даљи прогрес (технолошки и економски), тако и за бројне злоупотребе ове децентрализоване криптовалуте. Овакве предности јесу уочене од стране оних лица која су покренула онлајн илегална тржишта. Шта више, ова тржишта не би могла ефикасно да функционишу путем традиционалних система онлајн плаћања (PayPal, Visa, MasterCard) јер би идентификација лица била далеко једноставнија.

Чињеница јесте да је случај Silk Road дефинитвно лоша промоција Биткоин и да ће овај случај, ако ништа друго, да убрза јавну расправу о најпопуларнијој децентрализованој дигиталној криптовалути. Међутим, не треба заборавити да је ланац блокова Биткоина потпуно транспарентан и да може бити употребљен у даљим истрагама у циљу налажења и евентуалне идентификације оних лица која су трговала преко Silk Road -а. Ипак, у случају Биткоина једноставно је пратити “пут новца”, а далеко је теже (ако не и немогуће) идентификовати лица која стоје иза тих трансакција.

Колико је снажан Биткоин?

Да би добили одговор на ово питање држећи се контекста илегалних онлајн тржишта, морамо да сагледамо два аспекта перспективе Биткоина – економски и шири политички.

Економска снага Биткоина није уздрмана случајем Silk Road. Без обзира на велике заплене ове валуте и стварање негативнијег имиџа кроз измењену перспецију јавности о Биткоину, вредност Биткоина није флуктуирала. Тачније, тешко се може повезати овај случај са стандардним променама вредности Биткоина. Иако постоји генерално схватање да је Биткоин довољно ојачао тако да остане имун на случајеве као што је Silk Road, чињеница јесте да традиционални макроекономски фактори (нпр. повлачење велике количине валуте из оптицаја и губитак поверења грађана у валуту) једноставно не утичу на Биткоин, или макар не утичу као у случајевима националних валута. Разлог је једноставан – Биткоин није нити национална, нити традиционлна валута!

Случај Silk Road и егзистенција Amora Marketplace, Evolution Marketplace и најава покретања Silk Road reloaded даје ветар у леђа противиницима Биткоина. Чињеница јесте да у доба савременог тероризма нема превише телоранције за новотарије које могу да обезбеде висок степен анонимности лица која врше финансијске трансакције. Но, чак и формално да се одређеним актом (било националним или међународним) Биткоин прогласи илегалним, поставља се питање да ли је могуће ефикасно применити такво право у пракси. Овкава реланост би свакако отворила чувену доктриналну полемику насталу у оквирима правног реализма – право у књигама насупрот право у пракси (law in books vs. law in action). Но, формално проглашење Биткоина илегалним, у реалном, тачније виртуелном животу може да отвори пандорину кутију илегале, гурајући један широк спеткар односа и огроман број ентитета у тамну страну Интернета. Може се очекивати да ће тај сектор увек тежити технолошком напретку у циљу сопствене заштите од оних који “спороводе закон”. У прилог овој тези јесте савремени Corpus delicti у виду горе неведених илегалних онлајн тржишта и повезани пројекaта.


Објављено

у

,

од