електронски потпис

DocuSign – електронски потпис за понијети

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске, дипл. правник, дипл. инж. рачунарства, магистар пословно-правних наука. Заинтересован за правне аспекте ИКТ-а. Идејни творац више закона из области развоја информационог друштва у РС.

 • facebook
 • linkedin
 • skype
 • twitter

Времена у којима смо у ташни, торбици или џепу носили пенкало или оловку су иза нас. Пословни човјек данашњице настоји пратити динамику коју му намеће окружење – све је мање комуникације путем факса, поште и папирних докумената, док рапидно расте број e-mail, IM и других порука, као и PDF, DOCS датотека које проналазе пут до рачунара, таблета или „паметног“ телефона.

значај е-потписа

У амбијенту у којем партнери и пословни сарадници закључују правне послове не обазирући се на географску удаљеност, временску зону и слично, пожељно је размишљати и о правним аспектима читаве приче: закључили смо уговор, али ко нам гарантује да друга страна неће оспорити нашу сагласност? Можемо ли методом ”моја ријеч против твоје” доказати када смо ступили у уговорни однос?

О самом појму електронског потписа, дигиталног сертификата и читаве технолошке и правне конструкције PKI (енг. Public Key Infrastructure) овом приликом нећемо детаљно. Битно је знати сљедеће: употребом дигиталног сертификата (неке врсте дигиталне личне карте) генеришемо електронски потпис који се „придружује“ документу у електронском облику (PDF, DOCX или нека друга датотека).

електронски потпис: технолошки и правни аспект

Технолошки валидан електронски потпис гарантује интегритет потписаног документа (једном када се потпише не може више бити мијењан), те непорецивост (недвосмислено се утврђује идентитет потписника, као и вријеме када је потпис креиран). Правно валидан електронски потпис гарантује да се као такав може користити у правном промету, те као доказ у судском, управним и другим споровима и поступцима.

Вратимо се на почетак – имати могућност коришћења технолошки напредног и правно валидног е-потписа у џепу значи смањене трошкове (папир је out), повећану брзину и ефикасност при обављању пословних трансакција, те висок степен правне сигурности на глобалном нивоу.

DocuSign – платформа за електронске потписе

Управо све ово нуди DocuSign, платформа коју користи преко 40 милиона корисника широм свијета и која полако постаје стандард када је у питању поуздан, релативно јефтин и пуноважан метод е-пословања.

Концепт је једноставан: пријавом на сервис корисник добија дигитални сертификат и могућност неограниченог потписивања докумената (докумената који не захтијевају потпис друге или више страна), као и пет бесплатних „омотница“, односно билатералног или мултилатералног потписивања и слања електронских докумената путем е-поште. Документи се у DocuSign cloud шаљу или са корисниковог рачунара или са налога на cloud сервисима (подржани су Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive и многи други).

Уколико корисникове пословне потребе превазилазе оно што се нуди бесплатно, у понуди је неколико пакета претплате за физичка и за правна лица. Сервис је доступан путем wеb-а и као апликација за iOS, Аndroid и Windows Phone 8 мобилне уређаје.

Што се тиче правних дилема у погледу квалификованости е-потписа који генерише DocuSign-ов сертификат, исти се креира у складу са америчком ESIGN ACT-ом, законодавством америчких савезних држава, британским Electronic Communication Act-ом, те европском Директивом о е-потписима. С обзиром на одредбе Закона о електронском потпису Републике Српске (чл. 35.), DocuSign-ов сертификат и потписи имају статус квалификованих е-потписа и могу се користити у свим радњама које су допуштене овим законом.


Објављено

у

од

Comments

3 реаговања на “DocuSign – електронски потпис за понијети”

 1. Петар Avatar
  Петар

  DocuSign потпис није сагласан са чланом 4, тачка в). Употреба DocuSign сертификата није средство за израду квалификованог потписа према члану 9, па је нарушен и услов из члана 8, став (2) Закона о електронском потпису Републике Српске .

  1. Srđan Avatar

   Pitanje je kako tumačiti ovu odredbu. Vaši kredencijali na DocuSign platformi vam omogućavaju da samostalno kreirate i upravljate vašim sertifikatom, bez obzira što nemate fizički pristup sredstvima za kreiranje potpisa. Što se nadzora tiče, a on je eksplicitno naveden u čl. 4. tački v), mislim da ni to nije sporno jer on ne podrazumijeva fizički pristup. https://274a0e7125acf05720ef-7801faf96de03497e5e0b3dfa5691096.ssl.cf2.rackcdn.com/WhitepaperLegalityOfeSignatures.pdf

 2. Srđan Avatar

  Takođe, član 35. ZEP, stav 1. i 3. su vrlo jasni.