DocuSign – електронски потпис за понијети

DocuSign – електронски потпис за понијети

DocuSign – електронски потпис за понијети 720 380 Срђан Рајчевић

Времена у којима смо у ташни, торбици или џепу носили пенкало или оловку су иза нас. Пословни човјек данашњице настоји пратити динамику коју му намеће окружење – све је мање комуникације путем факса, поште и папирних докумената, док рапидно расте број e-mail, IM и других порука, као и PDF, DOCS датотека које проналазе пут до рачунара, таблета или „паметног“ телефона.

значај е-потписа

У амбијенту у којем партнери и пословни сарадници закључују правне послове не обазирући се на географску удаљеност, временску зону и слично, пожељно је размишљати и о правним аспектима читаве приче: закључили смо уговор, али ко нам гарантује да друга страна неће оспорити нашу сагласност? Можемо ли методом ”моја ријеч против твоје” доказати када смо ступили у уговорни однос?

О самом појму електронског потписа, дигиталног сертификата и читаве технолошке и правне конструкције PKI (енг. Public Key Infrastructure) овом приликом нећемо детаљно. Битно је знати сљедеће: употребом дигиталног сертификата (неке врсте дигиталне личне карте) генеришемо електронски потпис који се „придружује“ документу у електронском облику (PDF, DOCX или нека друга датотека).

електронски потпис: технолошки и правни аспект

Технолошки валидан електронски потпис гарантује интегритет потписаног документа (једном када се потпише не може више бити мијењан), те непорецивост (недвосмислено се утврђује идентитет потписника, као и вријеме када је потпис креиран). Правно валидан електронски потпис гарантује да се као такав може користити у правном промету, те као доказ у судском, управним и другим споровима и поступцима.

Вратимо се на почетак – имати могућност коришћења технолошки напредног и правно валидног е-потписа у џепу значи смањене трошкове (папир је out), повећану брзину и ефикасност при обављању пословних трансакција, те висок степен правне сигурности на глобалном нивоу.

DocuSign – платформа за електронске потписе

Управо све ово нуди DocuSign, платформа коју користи преко 40 милиона корисника широм свијета и која полако постаје стандард када је у питању поуздан, релативно јефтин и пуноважан метод е-пословања.

Концепт је једноставан: пријавом на сервис корисник добија дигитални сертификат и могућност неограниченог потписивања докумената (докумената који не захтијевају потпис друге или више страна), као и пет бесплатних „омотница“, односно билатералног или мултилатералног потписивања и слања електронских докумената путем е-поште. Документи се у DocuSign cloud шаљу или са корисниковог рачунара или са налога на cloud сервисима (подржани су Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive и многи други).

Уколико корисникове пословне потребе превазилазе оно што се нуди бесплатно, у понуди је неколико пакета претплате за физичка и за правна лица. Сервис је доступан путем wеb-а и као апликација за iOS, Аndroid и Windows Phone 8 мобилне уређаје.

Што се тиче правних дилема у погледу квалификованости е-потписа који генерише DocuSign-ов сертификат, исти се креира у складу са америчком ESIGN ACT-ом, законодавством америчких савезних држава, британским Electronic Communication Act-ом, те европском Директивом о е-потписима. С обзиром на одредбе Закона о електронском потпису Републике Српске (чл. 35.), DocuSign-ов сертификат и потписи имају статус квалификованих е-потписа и могу се користити у свим радњама које су допуштене овим законом.

Срђан Рајчевић

Срђан Рајчевић

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске, дипл. правник, дипл. инж. рачунарства, магистар пословно-правних наука. Заинтересован за правне аспекте ИКТ-а. Идејни творац више закона из области развоја информационог друштва у РС.

All stories by:Срђан Рајчевић