Интернет ствари Нови Сад (Internet of Things Novi Sad)

Интернет ствари Нови Сад (Internet of Things Novi Sad)

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

ПравоИКТ је партнер групе Интернет ствари Нови Сад (енг. Internet of Things Novi Sad), која је усмерена на покретање пројеката, популаризацију и укључивање крајњих корисника, грађана у дијалог о Интернету ствари у Новом Саду и Србији.

Група је настала у оквиру активности усмерених на ширење знања и ангажовање грађана пројекта Социотал (енг. Sociotal), који Европска Унија финансира у оквиру Седмог оквирног програма (енг. 7th Framework Programme – FP7).

Циљ пројекта је успостављање поузданог и безбедног Интернета ствари и припремање терена за ”паметне градове” (енг. Smart Cities). Конзорцијум који води пројекат окупља 10 партнера, од којих су 4 високошколске установе, 2 истраживачка центра, 2 мала и средња предузећа, и 2 општине из 6 европских земаља: Велике Британије, Шпаније, Италије, Србије, Холандије и Француске, као и партнер из Аустралије.

Пројекат је усмерен на подстицање активног учешћа грађана у изградњи Интернета ствари које се огледа у ”урaди сам” приступу изградњи повезаних уређаја и делењу нових извора информација који из њих проистичу са заједницом. Задатак пројекта је концепција кључних елемената на којима ће се заснивати овај, користнички оријентисан Интернет ствари.

Нови Сад и Сантандер (енг. Santander) из Шпаније су градови носиоци пилот-пројекта, а постоји и Интернет ствари група из Гента у Белгији.

У фебруару ове године, успешно је организовано прво окупљање, коме су могли присуствовати сви који су били заинтересовани. Организатори – учесници, Срђан Крчо и Роб ван Краненбург (Rob van Kranenburg) су презентовали активности везане за пројекте из области Интернета ствари.


Објављено

у

,

од