28.01.2014 дан заштите података о личности

Дан заштите података о личности

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

28. јануара ове године славимо осми по реду међународни Дан заштите података о личности (енг. Data Protection Day, Data Privacy Day).

У склопу прославе, државне и приватне институције као и невладине организације и појединци широм света организују предавања, семинаре, окупљања и друге активности у циљу информисања грађана о значају заштите приватности и података о личности.

Циљ: информисање јавности

Проблеме који се тичу заштите података о личности сусрећемо свакодневно, нарочито у дигиталном окружењу. И поред тога, када су информационо-комуникационе технологије у питању чињеница је да грађани нису довољно упознати са својим правима и слободама. Са изузетком ретких специјализованих курсева, о њима се не учи у школи или на факултету.

Прослава Дана заштите података о личности има због тога информативни и едукативни карактер.

Циљ је информисање грађана о томе шта су подаци о личности, како их право штити, на који начин и под којим условима се могу обрађивати… Све у циљу пружања могућности грађанима да доносе информисане одлуке и на тај начин се ефикасније заштите.

Значај

Дан заштите података о личности је установљен 2006. године, одлуком Комитета Министара Савета Европе. Истом приликом, 28. јануар је одређен као дан прославе, зато што је на овај дан почело потписивање Конвенције Савета Европе о заштити лица у односу на аутоматску обраду података о личности (Конвенција 108).

Од тада, прослава Дана заштите података о личности приширила се изван Европе.

Учествујмо!

Заинтересовани сте за учешће у прослави Дана заштите података о личности? Придружите нам се! Ево шта можете да урадите:

  • Одржите предавање. Ако се бавите питањима приватности и заштите података о личности, организујте презентацију, или предавање у фирми за коју радите. Требају вам идеје или ресурси? Контактирајте нас.
  • Поделите знање. Обавестите друге о сајту ПравоИКТ! У току 2014 године, наша база знања биће проширена електронским књигама, ресурсима за правнике, новинаре и јавност. У плану је и организација вебинара!

Објављено

у

,

од