Хоризонт2020

Истраживачко-развојни програм Европске Уније

ПравоИКТ - Serbian ICT Law Resource је ваш привилегован извор информација о програму Х2020.

Теме о којима пишемо крећу се од објашњења правила о учешћу, преко одговора на питање ”како до фондова” и конкретних савета експерава-евалуатора за припрему пројектне документације до упутстава о управљању добијеним средствима.

Хоризонт2020 ПравоИКТ

Хоризонт2020: наш приступ

Хоризонт2020 (енг. Horizon2020, H2020) је до сада највећи истраживачко-развојни програм Европске уније. Траје седам година, и располаже буџетом од око 80 милиарди евра.

Због значаја Х2020 за област којом се бавимо, ПравоИКТ - Serbian ICT Law Resource ће осим прегледа актуелности објављивати корисне информације, документе и савете о поступку апликације, процедури евалуације предлога пројеката, управљању фондовима као и трансферзалним темама које се у оквиру Хоризонта2020 односе на етику, интелектуалну својину, равноправност полова, учешће малих и средњих предузећа, јавне набавке, мултидисциплинарност итд. Исто тако, потрудићемо се да обрадимо нека врло практична питања као што су проналажење партнера, учешће у конзорцијуму, управљање поступком колаборативног писања пројеката и слично.

Да бисмо вам у највећој могућој мери помогли при учешћу на Х2020 пројектима, текстови које објављујемо ће бити сврстани у пет целина које хронолошки прате животни век једног пројекта:

 • уводна питања

 • поступак апликације за Хоризонт2020

 • поступак евалуацие предлога пројеката

 • управљање фондовима из програма Х2020

 • трансферзална питања.

 

Издвајамо

Најактуелнији текст из серије Хоризонт2020 за ову седмицу. Ваши коментари на наше текстове као и конструктивне критике и предлози су добродошли.

Поступак евалуације пројеката

 • Ко може учествовати?
 • Евалуација предлога
 • Припрема уговора о финансирању
 • Потписивање уговора с Комисијом ЕУ

Управљање фондовима Х2020

 • Вођење књига и документација
 • Амандмани
 • Извештаји и исплате
 • Достављање резултата (енг. deliverables)
 • Дисеминација и експлоатација резултата
 • Комуникација и односи са јавношћу
 • Ревизија, провере и истраге

Х2020: трансферзална питања

 • Међународна сарадња
 • Етика
 • Род
 • Мала и средња предузећа
 • Интелектуална својина
 • Регионална политика
 • Друштвене науке
 • Иновације
Шта је Хоризонт2020?

Шта је Хоризонт2020?

Шта је Хоризонт 2020 и који је значај овог до сада највећег истраживачко-развојног програма Европске уније за актере у области ИКТ из Србије? Иако се Хоризонт2020 често помиње у контексту сламке спаса, као средство које би не само домаћу, већ и европску привреду могло извести из економске кризе, није сасвим јасно колико шира јавност у Србији стварно зна шта је заправо Хоризонт 2020 и шта стварно нуди. Овај текст, и серија текстова која следи одговориће на нека од основних питања о Хоризонту2020.

Хоризонт2020: приоритети

Хоризонт2020: приоритети

Хоризонт2020 има три приоритета, на којима се заснива његова подела на три основне тематске целине у оквиру којих иновативни пројекти могу добити финанцијску подршку. То су: Изузетност у науци (енг. Excellent Science), Компетитивна индустрија (енг. Competitive industries) и Боље друштво (енг. Better Society). Сваки од ових приоритета, односно области усмерен је на конкретан изазов.

Хоризонт2020 и ИКТ

Хоризонт2020 и ИКТ – место и области од значаја

Информационо-комуникационе технологије представљају једну од најзначајнијих облсти у оквиру које се може конкурисати за фондове Хоризонт2020. О повлаштеном месту које ИКТ имају у оквиру овог програма нарочито сведочи чињеница да су инвестиције у ову област увећане за око 46% у односу на претходне програме (FP7). Исто тако, Хоризонт2020 и ИКТ имају динамичнији однос него ранији програми, првенствено због политичке воље ЕУ да се инвестиције усмере ка областима истраживања које се односе на развој и комерцијализацију најновијих технологија. Оне, иако носе већи ризик, могу довести до значајних продора и створити нове пословне шансе које могу позитивно утицати на излазак из економске кризе, што је један од главних приоритета програма Х2020.

ИКТ - приоритет Хоризонта2020

ИКТ – приоритет Хоризонта2020

Истраживачко-развојни програм ЕУ Хоризонт2020 дефинише области од значаја за развој информационо-комуникационих технологија. Овај текст ће бити посвећен појединостима везаним за области за које се могу добити финансије, без обзира на зрелост технологије у питању. Обухваћене су све развојне фазе од фундаменталног истраживачког раду до лансирања резултата на тржиште и њихова комерцијализација. Конкретно, било је речи о инвестицијама у ИКТ кроз три приоритета програма: Изузетност у науци (енг. Excellent Science), Компетитивна индустрија (енг. Competitive Industries) и Боље друштво (енг. Better Society).

Хоризонт2020: врсте пројеката

Хоризонт2020: врсте пројеката

У неколико претходних текстова посвећених програму ЕУ Хоризонт2020 смо, након одговора на питање шта је овај програм, описали његове приоритете, области од значаја за ИКТ и разлоге због којих су ИКТ приоритет програма Х2020. У овом тексту ћемо представити врсте пројеката (такозване активности) који се могу финасирати кроз позиве који се објављују у оквиру програма Х2020. Јако је битно одмах у старту појаснити за које тачно врсте пројеката можете тражити финансирање, јер свака врста програма има своје специфичне услове које ваш пројекат треба да задовољи како бисте уопште били у могућности да аплицирате за средства из овог програма.

Хоризонт2020 и учешће Србије

Хоризонт2020 и учешће Србије

Овај текст представља наставак серије на тему Хоризонт2020. У претходним текстовима смо објаснили шта је Хоризонт2020, који су приоритети овог програма, које врсте Х2020 пројеката постоје и које је место ИКТ у програму Х2020. Овај текст се осврће на правни основ и облике учешћа правних лица из Србије у оквиру програма Х2020.

Хоризонт2020: разлике у односу на FP7

Разлике програма Хоризонт2020 и FP7

Имајући у виду да Србија учествује у програму Хоризонт 2020, промене које он уводи су значајне и за домаће актере. Без обзира за коју се врсту пројекта или у оквиру ког од три приоритета Х2020 конкурише, разумевање новина које Х2020 уводи и усклађивање сопствене стратегије подношења предлога пројеката с тим новинама може бити пресудно за добијање средстава ЕУ и евентуални успех предлога пројекта.

Х2020 - како пронаћи прави позив

Х2020 – како пронаћи прави позив

Овај текст пружа основне информације о проналажењу одговарајућих јавних позива за учествовање у оквиру програма Хоризонт2020.

Х2020 - Пријава организације

Х2020 – Регистрација организације

Текст Х2020 – Регистрација организације објашњава поступак регистрације организација у поступку апликације за финансије из програма Х2020. Пре него што се пријавите за истраживања подношењем понуде пројекта, све организације (партнери) укључене у пројекат прво морају бити регистроване од стране Комисије. Када организација нема статус правног лица, њени представници морају доказати да имају капацитет да предузму законске обавезе у име организације и да организација поседује основне финансијске и оперативне капацитете за успешно испуњавање обавеза везаних за учешће у Х2020 пројектима.

Х2020 - како поднети предлог пројекта

Х2020 – како поднети предлог пројекта

Финални и најважнији корак у поступку апликације за пројекте који се финансирају у оквиру програма Хоризонт2020 је подношење предлога пројеката као одговор на одговарајући позив. Текст „Х2020 – како поднети предлог пројекта“ представља осврт на неке од најбитнијих корака у поступку апликације за финансије из Х2020. Документација у вези са позивом Претпоставка за овај корак […]

Учествујете на пројекту који се финансира из програма Хоризонт2020?

Хоћете да поделите своје искуство, привучете потенцијалне партнере?

Јавите нам се. ПравоИКТ тражи нове сараднике!

 

Будите у току!

Пријавите се на ПравоИКТ билтен и једном седмично примите нове информације о програму Хоризонт2020 на мејл.