Програми за заштиту приватности: нови Интернет стандард?

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

Интернет сајт salon.com разматра могућност широке употребе програма за заштиту приватности. Као одговор на и даље актуелну аферу шпијунирања и присмотре од стране тајних служби на челу са НСА, интензивирани су преговори о стандардизацији употребе алата за заштиту приватности као што је Тор. Тор је софтвер, програм отвореног кода који омогућава анонимност на Интернету, и тиме омогућава заштиту приватности корисника.

Због значаја анонимности за право на приватности и слободну мисао уопште, као и чињенице да корисницима омогућава поновно преузимање контроле над њиховим подацима о личности, употреба оваквих програма би требало да постане стандард, и буде прихваћена од што већег броја корисника Интернета и информационо-комуникационих технологија уопште.

Оригинални чланак на енглеском: Could privacy-protecting software become a new Internet standard? – Salon.com


Објављено

у

од