Приватност, реч године

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

Према анализи сајта dictionary.com, приватност је проглашена за реч године 2013. Сасвим заслужено.

Ове године смо имали налет беспилотних летелица опремљених изузетно софистицираном опремом за надзор, више или мање наоружаних (у зависности ко је произвођач и која им је декларисана намена). Компанија Гугл (Google) је лансирала производ Гугл Глас (Google Glass), који је прилично лоше прошао код стручњака за приватност.

Са друге стране Атлантика поприлично трудили да одрже темпо: подсећања ради, Врховни суд САД је пресудио у корист узимања ДНК узорака при лишењу слободе, обелодањене су информације о програмима масовне присмотре грађана…

Са ове стране, не заборавимо ни да је Европска унија имала своје моменте: наставак законодавне процедуре реформисања правног оквира заштите приватности и података о личности, незапамћена кампања лобирања на свим нивоима, шпијунирање са ове стране Атлантика, само су нека од дешавања када је у питању заштита приватности у 2013.

Искрено се надам да, када је право на приватност у питању, 2014. година неће бити тако интензивна као ова.

Инфографија о разлозима проглашења речи ”приватност” за реч 2013. године.
извор: blog.dictionary.com

Објављено

у

,

од

Ознаке: