веб-камере-ризик-за-приватност

веб камере: ризик за приватност

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

Да ли сте знали да камерица компјутера, мобилног телефона или другог уређаја са Интернет конекцијом који користите може бити активирана без вашег знања, на даљину, и без паљења лампице која показује да је ”снимање у току”?

Да ли можете да замислите све могуће ситуације у којима ваша приватност може бити угрожена преузимањем контроле над камерицом уређаја који користите, и које су све могуће последице тога?

Да ли сматрате да се ради о сензационалистичком приступу теми приватности или параноичном понашању? Погледајте неколико примера који следе.

школа шпијунирала ученике путем веб камера

Како наводи америчка мрежа CBS у једном од чланака објављених на блогу cbsnews.com, школа у предграђу Филаделфије је користила веб камере у циљу шпијунирања ученика код куће.

Вест је допрла до јавности након што је једна од породица против школе поднела тужбу савезном суду. Камерице у питању не само да су шпијунирале ученике школе, већ су угрожавале приватност читаве породице.

Читава афера привукла је пажњу невладиних организација које се баве заштитом приватности и тиме добила на значају.

”Посматрали су ме у купатилу, са лаптопа.”

Наша друга прича везана је за случај Рејчел Хиндман (Rachel Hyndman), чија је приватност такођер била повређена илегалном употребом веб камере њеног лаптопа.

У овом случају, Рејчелин лаптоп био је заражен вирусом који је хакерима омогућио приступ и активирање камере. Како наводи онлајн верзија енглеског часописа Daily Mail, Рејчел је била у кади гледајући филм на лаптопу када је приметила да се камерица једноставно упалила. Очито, особа ”са друге стране” није била довољно пажљива или стручна да камерицу неприметно активира.

”Заиста је страшно мислити да су ме гледали без мог знања. Питам се колико често су то радили. Помисао да ме је неко посматрао у тренуцима интиме ме ужасава” изјавила је Рејчел.

MacBook и паљење камере без упозорења

Жена која се налази у центру ове приче добила је на мејл своје наге фотографије које су биле усликане камерицом њеног лаптопа, у периоду од неколико месеци. Како пише Washington Post, америчка федерална служба FBI је пронашла осумњиченог.

Џаред Абрахамс (Jared Abrahams) је признао кривицу за уцену. Абрахамс је био школски друг жртве, а на његовом компјутеру нађен је програм који му је дозвољавао даљинску активацију камера на компјутерима бројних других жена.

Жртва, у судским документима позната само  као К.В. сама се идентификовала у јавности путем свог Твитер налога. У питању је Касиди Волф (Cassidy Wolf), тинејџерска мис САД.

хакер активирао монитор за бебе

Кашмир Хил (Kashmire Hill), новинарка часописа Forbes, објавила је августа ове године чланак о томе како је непознати хакер преузео контролу и активирао камеру монитора за бебе који је породица у Тексасу користила да би пазила на своју двогодишњу ћерку Алисон (Allyson).

Док је прао судове након своје рођенданске вечере, њен отац Марк Гилберт (Marc Gilbert) чуо је чудне звукове из њене собе док је спавала. Злонамерник не само да је имао приступ видеу са камерице, него је активирао и микрофон. Простаклуци које је говорио беби привукли су пажњу родитеља и довели до откривања читавог случаја.

Према претраживачу уређаја са Интернет конекцијом ”Shodan”, преко 48000 камерица истог типа прикључено је на Интернет.

Shodan: претраживач конектованих уређаја

Наравно, чули сте за Google. Интернет претраживач Shodan, ради исто као и други претраживачи, с том разликом што не претражује садржај тј. текст, слике, видео или аудио фајлове. Овај претраживач омогућава проналажење уређаја који су конектовани на Интернет.

То конкретно значи да његовом употребом можете пронаћи камере, рутере, телефоне, фрижидере, аутомобиле, градску расвету… једном речју врло велик број разноврсних уређаја који располажу Интернет конекцијом.

Претраживач често користе полиције света, правници који се баве приватношћу, аналитичари за безбедност, и злонамерни хакери. Чињеница да већина људи не користи ни најосновније мере безбедности (нпр. шифре које нису датум рођења или ”шифра”), умногоме олакшавају приступ овим уређајима и преузимање контроле над њима.

закључак

Када су у питању камере уређаја који су конектовани на Интернет као што су компјутери, мобилни телефони, таблетни уређаји, итд. заштиту приватности врло је једноставно обезбедити без утрошка времена или новца. Најлакше је узети комад непрозирног папира и прекрити камеру.

Ако већ хоћете нешто компликованије или скупље, Amazon продаје неколико производа који вас могу занимати. У сваком случају, брза претрага Гугла ће вас убрзо уверити да на тржшту већ постоји велик број једноставних солуција које физички прекривају камеру вашег уређаја, обезбеђујући вам приватност.

Аутор чланка не заступа мишљење да покривање камере замењује здраворазумски приступ заштити на Интернету и употребу основних средстава безбедности као што су изузетно јаке шифре, антивирус, други програми за заштиту компјутера, пажљиво и одговорно понашање, итд.

Имајући у виду и супротна мишљења, аутор схвата да и поред свих предострожности злонамерна особа која располаже техничким знањима може преузети контролу над камером. У том случају, физичка препрека, непрозиран комад папира нпр. је ефикасно средство заштите приватности.

Наравно, питање активирања микрофона на уређају који користите и прислушкивање ваших комуникација и даље остаје отворено…


Објављено

у

,

од