JURIX 2013

Истраживач у оквиру ЛАСТ-ЈД ЕМ програма (Law, Science and Technology PhD), члан Програмског савета Друштва судија Србије и мастер права Европских Интеграција.

  • linkedin

Јурикс је индтердициплинарна међународна конференција која се одвија једном годишње под покровитељством холандске Фондације за системе засноване на правном знању (слободан превод, енг. Foundation for Legal Knowledge Based Systems).  Овогодишња конференција, двадесетшеста по реду, одржана је у Болоњи од 11. до 13.  децембра. Након четврт века постојања, конференција је изабрала древни и шармантни Правни факултет Универзитета у Болоњи,  место у коме се данас учи и врше истраживања  о најновијим трендовима аутоматизације правног резоновања и пружања правних услуга . Под председавањем проф. Кевина Ешлија (професор на Питсбуршком универзитету, енг. Kevin Ashley) и организацијом проф. Монике Палмирани (професорица Правног универзитетау Болоњи и Института за интердисциплинарно изучавање права, историје, филозофије и социологије), имали смо сјајну прилику да присуствујемо излагањима најновијих истраживања на пољу информатичких система и умјетне интелигенције и апликације истих на домен права.

Бројни истраживачи из научних инситута из 13 земаља Европе, Северне и Јужне Америке, Азије и Аустралије су поднели радове, од којих је сваки био прегледан од стране три члана Програмског одбора којег чине стручњаци из 17 земаља широм света.

Радови обухватају широк спектар истраживачких тема и области примене које се тичу напредног управљања правним информација и знањима , укључујући и рачунарске технике за :

  • Класификацију  и извлачењу информација из регулаторних текстова и откривања сукоба унутар самог текста или унутар више различитих правних извора
  • Моделирање правничке аргументације
  • Побољшање претраживање права и вађење информације из правних текстова
  • Спровођење истраживања информација за потребе предмета(е-discovery)
  •  Апликације које се односе на интелектуалну својину и лиценцирање, рјешавања спорова на интернету (ODR), унапређење пружања правне помоћи лаицима, као и организовање администрације, прописа и акта локалних самоуправа.

По први пут је Јурикс омогућио и докторантима да изложе своја истраживања на докторском конзорцијуму у циљу упознавања и умрежавања доктораната са искусним истраживачима и утврђеним истраживачким групама. Један од презентера на овом конзорцијуму је био и аутор овог текста.

Одржане су и  три интересантне радионице првог дана конференције :

Овакве радионице играју виталну улогу у интердициплинарној арени где се срећу правници и информатичари у размени идеја и идентификовању нових могућности за истраживање. По мишљење аутора овог текста, управо на оваквим радионицама, који знају да имају мање формалан карактер од главног подијума конференције, са лакоћом се могу уочити разлике у приступима и размишљању правника и инфроматичара, али и препознати где се налази тренутно правна информатика( и информатичка решења) у односу на право и постојећу правну праксу.

Више информација о овој конференцији можете пронаћи овде а уколико желите детаљнији опис неког аспекта или неку ближу инфромацију, оставите поруку и контакт аутору.


Објављено

у

од