Гугл погођен жалбама за заштиту приватности у 14 држава ЕУ

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

Како објављује PCWorld, против компаније Гугл (Google) поднесене су жалбе за заштиту права на приватност и податке о личности у 14 чланица Европске уније. Разлог за ово су нови услови кориштења Google+ сервиса, који дозвољавају приказивање фотографија корисника у огласима и коментарима.

Према Сајмону Дејвису (Simon Davies), који је жалбе поднио националним канцеларијама (повереницима) за заштиту приватности и података о личности, нови услови употребе нису у складу са законодавством ЕУ.

Један од основних проблема са измјенама услова кориштења сервиса Google+ је чињеница да при отварању налога, корисници нису били упозорени да њихови подаци о личности могу у будућности бити кориштени у комерцијалне сврхе изван Google+ окружења. Тиме долази до повреде права на приватност корисника и кршења принципа по коме сврха обраде података о личности мора бити прецизна, јасна и унапред објашњена.

оригинални чланак на енглеском


Објављено

у

од