Препоруке о употреби криптографије за обезбјеђење података о личности

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

Агенција за сигурност информација и мрежа Европске Уније (European Network and Information Security Agency – ENISA) је објавила извјештај ”Препоручене криптографске мјере за безбиједност података о личности”. Верзија извјештаја на енглсеком језику може се преузети овдје.

У свом извјештају ЕНИСА препоручује државама чланицама ЕУ и организацијама које послују у оквиру њихових граница да уложе више труда у промоцију криптографије као начина обезбјеђивања података о личности.

Извјештај указује на начине заштите осјетљивих и/или података о личности који су прикупљени на легалан начин. Извјештај указује на јасну везу између заштите права на приватност, легалне обраде података о личности и употребе криптографије. Документ прати пакет техничких препорука о криптографским кључевима, алгоритмима, параметрима и протоколима.

Циљна група којој је Извјештај намијењен су архитекти информационих система и администратори, као и инжињери који су суочени са потребом за имплементацијом нових или ажурирањем постојећих мјера заштите података о личности.


Објављено

у

од