е-Трговина

правна решења за нове моделе пословања

Аутори: Адриана Миновић, Душко Мартић, Душан Павловић, Срђан Рајчевић и Милош Стојковић

Језик: српски

Издавач: ПравоИКТ, 2015

Template not found

Подели ”е-Трговина: правна решења за нове моделе пословања”

е-Трговина: правна решења за нове моделе пословања

Синопсис

Настала на основу оригиналних стручних радова наших сарадника објављених у периоду од око годину дана, ова збирка текстова на једноставан и лако разумљив начин обрађује актуелне интердисциплинарне теме из области е-Трговине.

Прва тематска целина ове публикације се односи на правни оквир ЕУ и његов утицај на српско законодавство. У фокусу су Директива о електронској трговини и клаузула унутрашњег тржишта, Директива о заштити потрошача и мере које уводи у дигиталном окружењу, као и домаћа правила оглашавања на Интернету.

Кроз студију случаја Пејпала (PayPal) и Биткоина (Bitcoin), друга тематска целина анализира правне аспекате информационог друштва који се односе на начине и средства плаћања путем Интернета.

Трећа целина је посвећена пословању у дигиталном окружењу и питању поверења као и новим економским моделима који произлазе из економије дељења (share economy). Било да се ради о правној снази дигиталног потписа или о реакцијама традиционалних професија на сервисе као што су Убер (Über) или АирБнБ (AirBnB), акценат је на сукобу старог и новог, и прилагођавању постојећих правних система изазовима модерне дигиталне економије.

Саветник за питања унутрашњег тржишта при Канцеларији за Европске интеграције Владе Републике Србије. Члан Преговачке групе за информационо друштво и медије.
Области: е-трговина, е-банкарство, регулаторна политика и стратешко одлучивање у области телекомуникација.

Истраживач у оквиру ЛАСТ-ЈД ЕМ програма (Law, Science and Technology PhD), члан Програмског савета Друштва судија Србије и мастер права Европских Интеграција.

Експерт за онлајн коцкање, докторски кандидат ЛАСТ-ЈД ЕМстудија, мастер права и мастер економије.

Директор Агенције за информационо друштво Републике Српске, дипл. правник, дипл. инж. рачунарства, магистар пословно-правних наука. Заинтересован за правне аспекте ИКТ-а. Идејни творац више закона из области развоја информационог друштва у РС.

Сарадник у Адвокатској канцеларији Живковић Самарџић, члан радне групе за израду Нацрта закона о оглашавању, члан правног тима АНЕМ-а и екстерни консултант SHARE DEFENSE.