Дан безбедног Интернета 2014

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

”Створимо бољи Интернет заједно” је тема једанаестог Дана безбедног Интернета који прослављамо 11 фебруара ове године.

Од иницијативе ЕУ која је започела 2004 године, током последњих десет година Дан безбедности Интернета (енг. Safer Internet Day – SID) је прерастао границе ЕУ и постао глобални феномен који се прославља на свим континентима.

У преко 100 земаља широм света у прослави учествују државни органи, невладине рганизације, школе и појединци. Ове године, прослави Дана безбедног Интернета у Србији придружује се и Право ИКТ.

Циљ прославе је усмерен на промоцију безбедније и одговорније употребе информационо-комуникационих технологија. Традиционално, посебна пажња је посвећена заштити деце. У већини земаља одржавају се радионице и друге активности усмерене на образовање младих.

Активности ПраваИКТ биће усмерене на покривање догађања у Србији путем нашег сајта и твитера, као и промоција секције ”Ресурси” која ће у току 2014 године прерасти у извор знања о праву информационо-комуникационих технологија.

Посебна категорија биће посвећена правима и обавезама деце у онлајн окружењу односно пружању конкретних, практичних савета родитељима. Неке од тема о којима ће бити речи су заштита права на приватност, заштита података о личности на социјалним мрежама, као и узнемиравање, ризици и насиље путем Интернета.

За координацију активности током Дана безбедног Интернета у Србији задужен је комитет за прославу,  организован око пројеката ”Кликни безбедно” и „Safer Internet Center Serbia.“

Имајући у виду да је прошлогодишњу прославу подржало преко 10 милиона учесника и преко 16150 школа, надамо се да ће овогодишња акција имати још богатији садржај и доживети још већи успех.