Британски Повереник најавио нова упутства за израду стратегије приватности

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter

Комесаријат за информације Велике Британије (Information Commisioner’s Office – ICO) је најавио ажурирање упутстава за израду стратегије приватности (privacy policy). Циљ иницијативе је усклађивање са развојем информационо-комуникационих технологија и правне праксе у овој области.

Актуелна упутства комесаријата су објављена током 2009. године и пружају конкретне практичне савјете и објашњења за израду стратегије приватности организација, у циљу испуњавања њихових обавеза наметнутих законом о заштити приватности и података о личности. Првенствено, ријеч је о обавези информисања корисника о подацима које организација о њима скупља (privacy notice).

Усклађивање упутстава са актуелним стањем нарочито када је у питању употреба мобилне технологије је, према мишљењу Комесаријата, неопходно да би се организацијама омогућила израда што квалитетнијих и што поузданијих стратегија заштите приватности.

Истовремено, Комесаријат је објавио позив за јавно коментарисање предлога нових упутстава као и корисно упутство на енглеском језику о корацима које организација треба да предузме прије него започне прикупљање и обраду података од својих корисника.


Објављено

у

од