veb kamere: rizik za privatnost

veb-kamere-rizik-za-privatnost

Da li ste znali da kamerica kompjutera, mobilnog telefona ili drugog uređaja sa Internet konekcijom koji koristite može biti aktivirana bez vašeg znanja, na daljinu, i bez paljenja lampice koja pokazuje da je ”snimanje u toku”?

Da li možete da zamislite sve moguće situacije u kojima vaša privatnost može biti ugrožena preuzimanjem kontrole nad kamericom uređaja koji koristite, i koje su sve moguće posledice toga?

Da li smatrate da se radi o senzacionalističkom pristupu temi privatnosti ili paranoičnom ponašanju? Pogledajte nekoliko primera koji slede.

škola špijunirala učenike putem veb kamera

Kako navodi američka mreža CBS u jednom od članaka objavljenih na blogu cbsnews.com, škola u predgrađu Filadelfije je koristila veb kamere u cilju špijuniranja učenika kod kuće.

Vest je doprla do javnosti nakon što je jedna od porodica protiv škole podnela tužbu saveznom sudu. Kamerice u pitanju ne samo da su špijunirale učenike škole, već su ugrožavale privatnost čitave porodice.

Čitava afera privukla je pažnju nevladinih organizacija koje se bave zaštitom privatnosti i time dobila na značaju.

”Posmatrali su me u kupatilu, sa laptopa.”

Naša druga priča vezana je za slučaj Rejčel Hindman (Rachel Hyndman), čija je privatnost također bila povređena ilegalnom upotrebom veb kamere njenog laptopa.

U ovom slučaju, Rejčelin laptop bio je zaražen virusom koji je hakerima omogućio pristup i aktiviranje kamere. Kako navodi onlajn verzija engleskog časopisa Daily Mail, Rejčel je bila u kadi gledajući film na laptopu kada je primetila da se kamerica jednostavno upalila. Očito, osoba ”sa druge strane” nije bila dovoljno pažljiva ili stručna da kamericu neprimetno aktivira.

”Zaista je strašno misliti da su me gledali bez mog znanja. Pitam se koliko često su to radili. Pomisao da me je neko posmatrao u trenucima intime me užasava” izjavila je Rejčel.

MacBook i paljenje kamere bez upozorenja

Žena koja se nalazi u centru ove priče dobila je na mejl svoje nage fotografije koje su bile uslikane kamericom njenog laptopa, u periodu od nekoliko meseci. Kako piše Washington Post, američka federalna služba FBI je pronašla osumnjičenog.

Džared Abrahams (Jared Abrahams) je priznao krivicu za ucenu. Abrahams je bio školski drug žrtve, a na njegovom kompjuteru nađen je program koji mu je dozvoljavao daljinsku aktivaciju kamera na kompjuterima brojnih drugih žena.

Žrtva, u sudskim dokumentima poznata samo  kao K.V. sama se identifikovala u javnosti putem svog Tviter naloga. U pitanju je Kasidi Volf (Cassidy Wolf), tinejdžerska mis SAD.

haker aktivirao monitor za bebe

Kašmir Hil (Kashmire Hill), novinarka časopisa Forbes, objavila je avgusta ove godine članak o tome kako je nepoznati haker preuzeo kontrolu i aktivirao kameru monitora za bebe koji je porodica u Teksasu koristila da bi pazila na svoju dvogodišnju ćerku Alison (Allyson).

Dok je prao sudove nakon svoje rođendanske večere, njen otac Mark Gilbert (Marc Gilbert) čuo je čudne zvukove iz njene sobe dok je spavala. Zlonamernik ne samo da je imao pristup videu sa kamerice, nego je aktivirao i mikrofon. Prostakluci koje je govorio bebi privukli su pažnju roditelja i doveli do otkrivanja čitavog slučaja.

Prema pretraživaču uređaja sa Internet konekcijom ”Shodan”, preko 48000 kamerica istog tipa priključeno je na Internet.

Shodan: pretraživač konektovanih uređaja

Naravno, čuli ste za Google. Internet pretraživač Shodan, radi isto kao i drugi pretraživači, s tom razlikom što ne pretražuje sadržaj tj. tekst, slike, video ili audio fajlove. Ovaj pretraživač omogućava pronalaženje uređaja koji su konektovani na Internet.

To konkretno znači da njegovom upotrebom možete pronaći kamere, rutere, telefone, frižidere, automobile, gradsku rasvetu… jednom rečju vrlo velik broj raznovrsnih uređaja koji raspolažu Internet konekcijom.

Pretraživač često koriste policije sveta, pravnici koji se bave privatnošću, analitičari za bezbednost, i zlonamerni hakeri. Činjenica da većina ljudi ne koristi ni najosnovnije mere bezbednosti (npr. šifre koje nisu datum rođenja ili ”šifra”), umnogome olakšavaju pristup ovim uređajima i preuzimanje kontrole nad njima.

zaključak

Kada su u pitanju kamere uređaja koji su konektovani na Internet kao što su kompjuteri, mobilni telefoni, tabletni uređaji, itd. zaštitu privatnosti vrlo je jednostavno obezbediti bez utroška vremena ili novca. Najlakše je uzeti komad neprozirnog papira i prekriti kameru.

Ako već hoćete nešto komplikovanije ili skuplje, Amazon prodaje nekoliko proizvoda koji vas mogu zanimati. U svakom slučaju, brza pretraga Gugla će vas ubrzo uveriti da na tržštu već postoji velik broj jednostavnih solucija koje fizički prekrivaju kameru vašeg uređaja, obezbeđujući vam privatnost.

Autor članka ne zastupa mišljenje da pokrivanje kamere zamenjuje zdravorazumski pristup zaštiti na Internetu i upotrebu osnovnih sredstava bezbednosti kao što su izuzetno jake šifre, antivirus, drugi programi za zaštitu kompjutera, pažljivo i odgovorno ponašanje, itd.

Imajući u vidu i suprotna mišljenja, autor shvata da i pored svih predostrožnosti zlonamerna osoba koja raspolaže tehničkim znanjima može preuzeti kontrolu nad kamerom. U tom slučaju, fizička prepreka, neproziran komad papira npr. je efikasno sredstvo zaštite privatnosti.

Naravno, pitanje aktiviranja mikrofona na uređaju koji koristite i prisluškivanje vaših komunikacija i dalje ostaje otvoreno…

Đorđe Đokić, LL.M.

Ekspert za privatnost i zaštitu podataka o ličnosti, Pravni savetnik za privatnost pri INTERPOL-u, Ekspert-evaluator Evropske komisije, Master prava EU, autor knjige ”Zaštita privatnosti na Internetu i Savet Evrope”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter