Х2020 - како пронаћи прави позив

Х2020 – како пронаћи прави позив

Асистент редакције ПравоИКТ. Дипломирани филолог. Задужена за квалитет текстова, друштвене мреже и односе са медијима.

 • twitter

Да бисте постали део програма Х2020 и да бисте се пријавили за истраживања која ће бити финансирана из фонда Европске Уније, важно је да претходно следити неколико корака:

 • корак 1: нађите одговарајући позив за предлоге (енг. call for proposals)
 • корак 2: нађите партнере за ваша истраживања или се пријавите самостално
 • корак 3: креирајте профил на Порталу учесника (енг. Participant profile / ECAS account)
 • корак 4: региструјте своју организацију
 • корак 5: поднесите свој предлог пројекта Европској комисији

Сваки од ових корака представићемо у неколико наредних текстова. У овоме ћемо говорити о првом кораку, где и како пронаћи одговарајући позив за ваша истраживања.

Х2020: како пронаћи одговарајући позив

Програм Европске уније Х2020 нуди разноврсне могућности финансирања кроз позиве за предлоге који су наведени у његовом програму рада. На Порталу учесника (Participant portal) могу се наћи све информације о актуелним позивима и начинимa финансирања (енг. Funding opportunities).

Европска комисија објављује на Порталу све позиве за истраживања и иновационе активности у оквиру програма Х2020, али можете пронаћи и позиве претходних програма (ФП7 – ЦИП). Такође, можете сазнати више о додатним позивима у оквиру других могућности финансирања (Other Funding Opportunities).

Уколико већ знате шта је Хоризонт2020, који су приоритети програма, врсте пројеката или начини финансирања, можете отићи директно на страну Х2020 позиви ( H2020 calls ) и издвојити оне позиве за које сте заинтересовани, а који се тичу одређених делова програма (нпр. ИКТ или здравље).

Страница о позивима нуди кратак преглед области истраживања и даје приступ свим темама које се тичу овог позива. Позиви су подељени на теме, и када уђете на страницу Портала учесника, наћи ћете листу свих тема које припадају овом позиву. Предлог кандидата мора бити релевантан за једну од њих, а обим и утицај сваке теме, као и повезаност са позивом описан је на страници теме. Уколико први пут учествујете у програму финансирања истраживања од стране ЕУ, идите на опцију Претраге тема (Search topics ) да бисте сазнали више о темама које припадају отвореним или предстојећим позивима.

На страницама тема је предвиђен рок за подношење предлога, и ту ћете пронаћи важне податке:

 • последње информације и исправке
 • опис обима теме, очекивани утицај пројекта и њен тип акције
 • документација коју морате припремити
 • услови теме, укључујући и критеријуме прихватљивости и евалуације
 • ПДФ образац како ће документ изгледати у електронском облику, у коме је неопходно доставити предлог
 • приступ систему за подношење предлога
 • услуге подршке коју можете користити приликом припреме свог предлога за ову тему

Х2020: фазе подношења предлога пројеката

Постоје два начина подношења предлога. За већину тема кандидати подносе цео предлог у року који је за то предвиђен. Међутим, постоје и теме које се састоје од две фазе у оквиру којих се подноси понуда. У првој фази кандидати подносе кратак опис предлога, максимално десет страница, осим ако другачије није наведено у систему за подношење предлога. Он се оцењује на основу критеријума утврђеним за ову тему. Уколико предлог кандидата прође прву фазу, биће позвани да поднесу цео предлог у одређеном периоду. У овој, другој фази добиће и Извештај о процени прве фазе (Evaluation summary report – ERS). Као и код програма ФП7 можете поднети свој предлог електронским путем у било које време до истека рока, и можете наставити са допуњавањем достављеног обрасца. Уколико предлог кандидата не прође прву фазу , они ће о овоме бити обавештени писмено, заједно са извештајем о процени предлога.

У оквиру програма Х2020 постоји могућност за сарадњу и учешће истраживачаиз земаља које нису чланице ЕУ, укључујући и Србију (Оpportunities for cooperation). Такође, Х2020 објављује и позиве за тендере на сајту ТЕД (Tenders Electronic Daily), који је посвећен европским јавним набавкама.


Објављено

у

од

Ознаке: