Нацрт закона о информационој безбедности

допринос јавној расправи

Аутори: Ђорђе Ђокић, Душко Мартић

Језик: српски

Издавач: ПравоИКТ, 2015

Template not found

Подели ”Нацрт закона о информационој безбедности - допринос јавној расправи”

Нацрт закона о информационој безбедности - допринос јавној расправи

Синопсис

Писан у релативно кратком временском интервалу као допринос тима ПравоИКТ јавној расправи Министарства трговине, туризма и телекомуникација, текст ”Нацрт закона о информационој безбедности - допринос јавној расправи” садржи наша запажања и конструктивне критике чији је циљ првенствено да Министарству понуде корисне информације за даљи рад на овом тексту, али и да информише јавност о позитивним и негативним аспектима ове законодавне иницијативе.

Имајући у виду интензивирање, еволутивни карактер и комплексност високотехнолошког криминала с једне, као и значај информационе безбедности за нормално функционисање државног апарата и друштва уопште са друге стране, ПравоИКТ поздравља иницијативу Министарства трговине, туризма и телекомуникација да законом уреди ову област и успостави национални ЦЕРТ.

Из текста: ”Једна од могућности превазилажења проблема дефиниције инцидента је одређивање циљева информационе безбедности. У том смислу, инцидент би била ситуација која онемогућава остварење конкретног циља информационе безбедности.”

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник ИНТЕРПОЛ-а, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

Истраживач у оквиру ЛАСТ-ЈД ЕМ програма (Law, Science and Technology PhD), члан Програмског савета Друштва судија Србије и мастер права Европских Интеграција.