Месец: мај 2016.

  • Видео игре и интелектуална својина

    Видео игре и интелектуална својина

    Стварање и производња видео игре је блиско повезана са читавим низом правних компоненти. Аутор излаже неке правне аспекте ове индустрије – питање ауторског права, права жига и права на лик и даје кратак преглед битнијих питања из ових области.

  • Контрола рада пружалаца медијских услуга током избора

    Контрола рада пружалаца медијских услуга током избора

    Контрола рада пружалаца медијских услуга се врши од стране надзорног одбора (у смислу чл. 99. Закона о избору народних посланика) који се формира за сваке изборе посебно и чине га истакнути јавни радници, који нису чланови органа политичких странака које учествују на изборима и Регулатора (у смислу чл. 24. Закона о електронским медијима).

  • ЕНИСА: Индикатори безбедносних инцидената

    ЕНИСА: Индикатори безбедносних инцидената

    Европска агенција за безбедност мрежа и података (ЕНИСА) објавила је студију „Индикатори безбедносних инцидената – мерење утицаја инцидената који значајно погађају електронске комуникације“, чија је намена проучавање оних ситуација према чијим се својствима и интензитету одређује критичност инцидента у јавним комуникационим мрежама и услугама.

  • Политичко оглашавање (рекламирање)

    Политичко оглашавање (рекламирање)

    Под политичким оглашавањем подразумевају се огласне поруке којима се препоручују подносилац изборне листе, кандидат или њихове активности, идеје или ставови у циљу постизања успеха на изборима и које се емитују у замену за накнаду. Реч је заправо о политичким рекламама и најчешће се емитују у виду краћих спотова којима се настоји упутити политичка порука на језгровит и уверљив начин. Демократски уређено друштво настоји да регулише начине емитовања политичког оглашавања и забрањује дискриминацију у истом.

  • Хип-хоп музика, семпловање и ауторско право

    Хип-хоп музика, семпловање и ауторско право

    Семпловање (енг. sampling) је начин продуцирања музичких дела путем коришћења исечака из већ снимљених песама или других звучних записа, као што су инсерти из филмова или видео игрица. Ова појава је занимљива и у дигиталној ери, будући да је семпловање путем модерног софтвера доступно не само професионалцима, већ и аматерима. У овом тексту посветићемо пажњу историјату семпловања, технолошком контексту у коме се оно одвија, и на крају правној и пословној компоненти.

  • Електронски медији и представљање изборних листа и кандидата

    Електронски медији и представљање изборних листа и кандидата

    Представљање изборних листа и кандидата на изборима као и објављивање резултата истраживања јавног мњења о вољи гласача предмет су посебних правила у циљу спречавања злоупотреба и обезбеђивања фер изборне утакмице.

  • Уредба Европске Уније о заштити података о личности

    Уредба Европске Уније о заштити података о личности

    Након дуге јавне дискусије, низа усаглашавања предлога текстова и разматрања преко 4.000 амандмана, средином априла 2016. године објављена је вест да су се институције Европске Уније усагласиле око коначаног текста Уредбе о заштити података о личности. Нова Уредба Европске Уније о заштити података о личности ступа на снагу у року од две године од момента објаве у службеном листу.

  • Електронски медији и информисање о предизборним активностима

    Електронски медији и информисање о предизборним активностима

    Овај текст је део серије која презентује правни оквир и правила која уређују поступање медија и њихову улогу у информисању о предизборним активностима. Правила која регулишу информисање о предизборним активностима подносилаца изборних листа подразумевају и равноправну заступљеност кандидата у медијима.