Месец: мај 2015.

  • Гугл Француска против Луј Витона – Када жиг не представља жиг? (део 2)

    Гугл Француска против Луј Витона – Када жиг не представља жиг? (део 2)

    Гугл Француска против Луј Витона 2 је наставак анализе резоновања Суда правде ЕУ по обједињеној тужби Гугл Француска против Луј Витона и других. Одлука Суда је заштитила Гугл од судова држава чланица који су, у свом поступању, донели дијаметрално супротан закључак о његовој одговорности, а поврх свега, омогућила је Гуглу да усвоји униформнији модел пословања широм Европе

  • Гугл Француска против Луј Витона – Када жиг не представља жиг? (део 1)

    Гугл Француска против Луј Витона – Када жиг не представља жиг? (део 1)

    Суд правде Европске уније донео је пресуду у предмету у коме су обједињене тужбе Витона, Виатикума и Француског националног центра за међуљудске односе против Гугла Француска, поднете због наводних бројних повреда жига. Суштински, наводне повреде настале су као последица уноса жигом заштићених речи у Гуглов интернет претраживач (енг. Search engine), који је потом, под насловом Спонзорисани резултати (енг. Sponsored results) приказивао одређене рекламне линкове – у случају Витона, линкове ка сајтовима који су продавали копије, односно имитације његових производа, а у случају Виатикума и Француског националног центра за међуљудксе односе, линкове ка сајтовима њихових конкурената.

  • ОТТ стиже у Србију: Крај традиционалних медија?

    ОТТ стиже у Србију: Крај традиционалних медија?

    ОТТ (енг. Over the Top) представља генерични појам за пружање услуга путем мрежа електронских комуникација (интернета), тако што њихов пружалац користи постојећи приступ интернету да би делио својим корисницима различите садржаје (Netflix, Amazon Prime Instant Video, YouTube итд.) или да би им омогућио комуникацију (Viber, Whats Up итд). Оба аспекта услуге су занимљива, будући да ремете устаљене бизнис моделе традиционалних пружалаца телекомуникационих услуга.

  • ИКТ – приоритет Хоризонта2020

    ИКТ – приоритет Хоризонта2020

    Истраживачко-развојни програм ЕУ Хоризонт2020 дефинише области од значаја за развој информационо-комуникационих технологија. Овај текст ће бити посвећен појединостима везаним за области за које се могу добити финансије, без обзира на зрелост технологије у питању. Обухваћене су све развојне фазе од фундаменталног истраживачког раду до лансирања резултата на тржиште и њихова комерцијализација. Конкретно, било је речи о инвестицијама у ИКТ кроз три приоритета програма: Изузетност у науци (енг. Excellent Science), Компетитивна индустрија (енг. Competitive Industries) и Боље друштво (енг. Better Society).

  • Шимоволос против Русије

    Шимоволос против Русије

    Шимоволос против Русије. Европски суд за људска права процењује постојање повреде чланова 5 и 8 Конвенције у случају уписа у полицијску базу података, надзора и притвора господина Шимоволоса. Након анализе законитости и пропорционалности мера државних органа Русије, суд закључује о повреди права на приватност.

  • Хоризонт2020 и ИКТ – место и области од значаја

    Хоризонт2020 и ИКТ – место и области од значаја

    Информационо-комуникационе технологије представљају једну од најзначајнијих облсти у оквиру које се може конкурисати за фондове Хоризонт2020. О повлаштеном месту које ИКТ имају у оквиру овог програма нарочито сведочи чињеница да су инвестиције у ову област увећане за око 46% у односу на претходне програме (FP7). Исто тако, Хоризонт2020 и ИКТ имају динамичнији однос него ранији програми, првенствено због политичке воље ЕУ да се инвестиције усмере ка областима истраживања које се односе на развој и комерцијализацију најновијих технологија. Оне, иако носе већи ризик, могу довести до значајних продора и створити нове пословне шансе које могу позитивно утицати на излазак из економске кризе, што је један од главних приоритета програма Х2020.

  • Хоризонт2020: приоритети

    Хоризонт2020: приоритети

    Хоризонт2020 има три приоритета, на којима се заснива његова подела на три основне тематске целине у оквиру којих иновативни пројекти могу добити финанцијску подршку. То су: Изузетност у науци (енг. Excellent Science), Компетитивна индустрија (енг. Competitive industries) и Боље друштво (енг. Better Society). Сваки од ових приоритета, односно области усмерен је на конкретан изазов.

  • Грувшарк је угашен: бесплатни стриминг под притиском

    Грувшарк је угашен: бесплатни стриминг под притиском

    Након дугогодишње и исцрпне судске борбе са великим музичким продуцентским кућама, Грувшарк је обуставио даље пружање услуге стриминга музике. На сајту Грувшарка, од 30. априла 2015.године, стоји саопштење да услед нагодбе сервис прекида своје активности, брише све податке које имају везане за заштићена ауторска дела и предају сву интелектуалну својину над сајтом. Грувшарк – пут […]