Месец: март 2015.

  • Пласирање робе: облик комерцијалне аудио-визуелне комуникације

    Пласирање робе: облик комерцијалне аудио-визуелне комуникације

    Пласирање робе (енг. product placement) је један од облика аудио-визуелних комерцијалних комуникација у области пружања медијских услуга, који се у радио и телевизијским програмским садржајима и медијским услугама на захтев (енг. on- demand media services) користи ради оглашавања (рекламирања) роба или услуга.

  • Узун против Немачке

    Узун против Немачке

    Коментар случаја Узун против Немачке баца светлост на третман права на приватност у судској пракси Европског суда за људска права, у контексту мера електронског надзора. У овом конкретном случају реч је о законитости и сразмерности мера надзора заснованих између осталог и на систему геолокализације. Кроз оцену оправданости мера надзора, Европски суд за људска права омогућава увид и у начин на који процењује ”националну безбедност” као изузетак од општег режима Европске конвенције о људским правима.

  • Центар за реаговање у случају инцидената везаних за информационе системе

    Центар за реаговање у случају инцидената везаних за информационе системе

    Законом о информационој безбедности би требало да се одреди институција у оквиру које ће Национални центар за реаговање у случају инцидента везаних у ИС бити успостављен, као и делокруг послова тог органа. При избору надлежне институције, важно је имати у виду постојеће услове у којима институција послује, односно водити рачуна о стручности кадра, искуству и техничкој опремљености, али и пројекцијама будућег пословања. У сваком случају, овакав центар је Србији веома потребан, јер појединачни напори ради заштите ИС нису увек довољни да се обезбеди одговарајућа заштита на државном нивоу, те је потребно успоставити кровну институцију која ће обезбедити организовану и делотворну превенцију и заштиту.

  • АирБнБ закон – нова фаза економије дељења и њени проблеми

    АирБнБ закон – нова фаза економије дељења и њени проблеми

    У претходном посту описали смо како су неке познате компаније, шампиони економије дељења, завршиле пред различитим судовима услед тужби представника традиционалних професија, које су се осетиле угроженим нелојалном конкуренцијом.  За очекивати је да ће слични правни сукоби да се преселе и у друге јурисдикције у којима се ниво конкуренције приближава и угрожава устаљене играче на […]

  • Електронске комуникације у ЕУ: ”Телеком пакет“ из 2002. године

    Електронске комуникације у ЕУ: ”Телеком пакет“ из 2002. године

    Електронске комуникације у ЕУ обрађује ”Телеком пакет” из 2002 године којим су државе чланице у потпуности замениле ”Регулаторни пакет“ из 1998. године. Оваквим јединственим регулаторним оквиром регулисане су све електронске комуникације, што је резултат конвергенције телекомуникација, информационих технологија и електронских медија до које је дошло у протекле две до три деценије.

  • Биткоин (енг. Bitcoin) – појам и значај

    Биткоин (енг. Bitcoin) – појам и значај

    Шта је Биткоин? Средство размене које има одређену вредност, дигитална валута, или нешто више? Које се карактеристике традиционалних валута могу препознати у Биткоину (нпр. новац као средство штедње), а које не могу? Пред вама је чланак који кроз конкретне примере објашњава појам и значај Биткоина као дигиталне, децентрализоване валуте.

  • Далеа против Француске

    Далеа против Француске

    Случај Далеа против Француске супротставља права подносилаца захтева за шенгенску визу и дискрециона права држава чланица ЕУ учесница у Шенгенском споразуму да таквим лицима не дозволе улазак на њихову територију. Кроз анализу захтева за увид у податке о личности садржане у бази података подносилаца захтева, као и право на брисање података из шенгенске базе података, овај случај баца светлост на резоновање Европског суда за људска права у погледу права држава да користе ”националну безбедност” као изузетак и разлог за избегавање примене генералног режима Конвенције о људским правима.

  • Информациона безбедност у Србији: стратешки и регулаторни оквир

    Информациона безбедност у Србији: стратешки и регулаторни оквир

    Информациона безбедност у Србији је област у којој свеобухватно стратешко и регулаторно уређење тек треба да се успостави. Стога, у наредном периоду очекује се припрема и доношење одговарајуће регулативе, што, пре свега, подразумева усвајање Закона о информационој безбедности и одговарајућих подзаконских аката. Ризици и претње које постоје у сајбер простору треба да се схвате озбиљно, и зато је потребно предузети координисане и системске мере и активности како би се друштво у целини боље припремило за инциденте у сајбер простору и како би се постигла адекватна реакција када се догоди угрожавање информационих система.

  • 4Г технологија у Србији: регулаторни оквир и перспективе

    4Г технологија у Србији: регулаторни оквир и перспективе

    По најавама представника РАТЕЛ-а и ресорног министарства, 4G технологија у Србији ће бити доступна од маја ове године. Нова генерација преноса података путем мобилне мреже коиндицира са повећањем интересовања просечног корисника за различите сервисе и условљена је поседовањем приступа интернету великих брзина. Поред прегледа историјског контекста који претходи дигитализацији телекомуникација, овај текст разматра питања везана за домаћи правни оквир релевантан за ову област и читаоцу омогућава схватање тренутног стања као и развоја ситуације у будућности.

  • Net Futures 2015 конференција

    Net Futures 2015 конференција

    Европска комисија од 25. до 26. марта 2015. године у Бриселу организује конференцију Net Futures 2015. Net Futures 2015 је наследник раније конференције Future Internet Assembly (FIA), која је била организована једанаест пута узастопно. Инспирисана овим претходним догађајима, конференција Net Futures 2015 се фокусира на трансферзална питања будућности Интернета као што су Интернет ствари, технологије отвореног кода, рачунарство у облаку, паметни градови, алтернативни модели решавања спорова и стартап компаније.

  • ICE Totally Gaming

    ICE Totally Gaming

    У периоду од 2. до 4. фебруара 2015. gодине у Лондону је одржан је осми ICE Totally Gaming. ICE је највећи догађај на свету у области коцкања. Привредници, регулатори, представаници државних агенција, предстваници стручних тела, истраживачи из целог света и сви они професионалци који се суочавају са сличним изазовима циљна су група овог догађаја.