Месец: мај 2014.

  • Право заштите потрошача и Директива 2011/83

    Право заштите потрошача и Директива 2011/83

    Oктобра 2011. године Савет министара ЕУ усвојио је нову директиву о заштити потрошача у Европској Унији. Нова директива мења амандманима већ постојеће сродне директиве и јача права потрошача, посебно у областима везним за онлајн куповину. Државе чланице ЕУ имају рок да до 13. јуна 2014. године почну да примењују парвила из директиве путем својих националних закона.

  • Развој онлајн коцкања. Део 2 – Проблем коцкања и изазови за право ЕУ

    Развој онлајн коцкања. Део 2 – Проблем коцкања и изазови за право ЕУ

    У првом тексту посвећеном развоју онлајн коцкања ”Део 1 – настанак, прогрес и опозиција”, поставили смо терен за даље истраживање ове области. Чланак који је пред вама је други у низу текстова на ову тему. Иако је формални разлог за забрану онлајн коцкања на територији САД-а био везан за борбу против тероризма, један од разлога […]

  • Пресуда Суда правде ЕУ у случају Гугл против Шпаније

    Пресуда Суда правде ЕУ у случају Гугл против Шпаније

    У случају који се односи на примену ”права да се буде заборављен” (енг. right to be forgotten), Суд правде Европске уније у афери Гугл против Шпаније (енг. Google vs. Spain) одлучио да грађани имају право да од интернет претраживача траже да њихови подаци о личности буду избрисани из резултата претраге.