Privatnost, reč godine

Prema analizi sajta dictionary.com, privatnost je proglašena za reč godine 2013. Sasvim zasluženo.

Ove godine smo imali nalet bespilotnih letelica opremljenih izuzetno sofisticiranom opremom za nadzor, više ili manje naoružanih (u zavisnosti ko je proizvođač i koja im je deklarisana namena). Kompanija Gugl (Google) je lansirala proizvod Gugl Glas (Google Glass), koji je prilično loše prošao kod stručnjaka za privatnost.

Sa druge strane Atlantika poprilično trudili da održe tempo: podsećanja radi, Vrhovni sud SAD je presudio u korist uzimanja DNK uzoraka pri lišenju slobode, obelodanjene su informacije o programima masovne prismotre građana…

Sa ove strane, ne zaboravimo ni da je Evropska unija imala svoje momente: nastavak zakonodavne procedure reformisanja pravnog okvira zaštite privatnosti i podataka o ličnosti, nezapamćena kampanja lobiranja na svim nivoima, špijuniranje sa ove strane Atlantika, samo su neka od dešavanja kada je u pitanju zaštita privatnosti u 2013.

Iskreno se nadam da, kada je pravo na privatnost u pitanju, 2014. godina neće biti tako intenzivna kao ova.

Infografija o razlozima proglašenja reči ”privatnost” za reč 2013. godine.

izvor: blog.dictionary.com

Đorđe Đokić, LL.M.

Ekspert za privatnost i zaštitu podataka o ličnosti, Pravni savetnik za privatnost pri INTERPOL-u, Ekspert-evaluator Evropske komisije, Master prava EU, autor knjige ”Zaštita privatnosti na Internetu i Savet Evrope”,  Privacy by Design Ambassador.

  • googleplus
  • linkedin
  • twitter