Британски Повереник најавио нова упутства за израду стратегије приватности

Британски Повереник најавио нова упутства за израду стратегије приватности

Британски Повереник најавио нова упутства за израду стратегије приватности 728 261 Ђорђе Ђокић, LL.M.

Комесаријат за информације Велике Британије (Information Commisioner’s Office – ICO) је најавио ажурирање упутстава за израду стратегије приватности (privacy policy). Циљ иницијативе је усклађивање са развојем информационо-комуникационих технологија и правне праксе у овој области.

Актуелна упутства комесаријата су објављена током 2009. године и пружају конкретне практичне савјете и објашњења за израду стратегије приватности организација, у циљу испуњавања њихових обавеза наметнутих законом о заштити приватности и података о личности. Првенствено, ријеч је о обавези информисања корисника о подацима које организација о њима скупља (privacy notice).

Усклађивање упутстава са актуелним стањем нарочито када је у питању употреба мобилне технологије је, према мишљењу Комесаријата, неопходно да би се организацијама омогућила израда што квалитетнијих и што поузданијих стратегија заштите приватности.

Истовремено, Комесаријат је објавио позив за јавно коментарисање предлога нових упутстава као и корисно упутство на енглеском језику о корацима које организација треба да предузме прије него започне прикупљање и обраду података од својих корисника.

Ђорђе Ђокић, LL.M.

Ђорђе Ђокић, LL.M.

Експерт за приватност и заштиту података о личности, Правни саветник за приватност при ИНТЕРПОЛ-у, Експерт-евалуатор Европске комисије, Мастер права ЕУ, аутор књиге ”Заштита приватности на Интернету и Савет Европе”,  Privacy by Design Ambassador.

All stories by:Ђорђе Ђокић, LL.M.