Месец: јун 2016.

  • Патентни тролови

    Патентни тролови

    У овом тексту бавићемо се питањима из области патетног права, тачније питањем патентних тролова. Патентни трол је несавесно правно или физичко лице које покреће поступке због повреде патента против лица која су га наводно повредилa, са циљем стицања лиценцних накнада или зарад наметања парничних трошкова који би ограничили будуће деловање туженог.

  • Sweet Pie of Mine: Случај Ексл Роуза и уклањање садржаја на Интернету

    Sweet Pie of Mine: Случај Ексл Роуза и уклањање садржаја на Интернету

    Недавно се у жижу интересовања јавности нашао занимљив случај певача америчке рок групе ,,Ганс енд Роузес“ (,,Guns N’ Roses “), Ексл Роуза, који је од Гугла захтевао да из претраге фотографија избаци мим (енг. meme) на којима су исмевани његови проблеми са тежином. У покушау да уклони садржај на Интернету Ексл се позива на заштиту ауторксих права и користи ДМЦА процедуру.

  • Приступачност ИКТ- осврт на стратегију из угла особа са инвалидитетом

    Приступачност ИКТ- осврт на стратегију из угла особа са инвалидитетом

    На питање колико су ИКТ услуге и сервиси прилагођени особама са инвалидитетом није лако дати једноставан одговор. Наиме, иако постоје помаци у прилагођавању ИКТ услуга и сервиса у Републици Србији, развијеност ових сервиса за социоугрожене групе није у потпуности окончан.

  • Решавање доменских спорова у Албанији

    Решавање доменских спорова у Албанији

    Решавање доменских спорова у Албанији је до недавно било могуће само искључиво пред судовима. Прошле године на снагу су ступили Правила о решавању спорова поводом назива .AL домена заи постала су део уговора о регистрацији назива интернет домена. Поступак према овим Правилима се води пред албанском Агенцијом за електронске комуникације и поштанске услуге.