Месец: септембар 2015.

  • (Не) сигурна лука – нови ударац споразуму о трансферу података

    (Не) сигурна лука – нови ударац споразуму о трансферу података

    Мишљење Генералног адвоката Ива Боа, у случају Макс Шремс против Комесара за заштиту података задаје нови ударац споразуму о трансферу података Сигурна лука. Ако, Суд правде Европске уније потврди став Генералног адвоката и поништи Одлуку ЕК 2000/520, компаније и организације које су се до сад ослањале на споразум Сигурна лука ће морати да потраже алтернативе, било у облику додатног захтевања сагласности, било у облику обавезујућих корпоративних правила (енг. Binding Corporate Rules) или типских уговорних клаузула (енг. Model Clauses) или на неки нови начин.

  • Ерла Хлинсдотир против Исланда

    Ерла Хлинсдотир против Исланда

    У случају Ерла Хлинсдотир против Исланда, Европски суд за људска права процењује оправданост ограничења слободе изражавања у смислу члана 10 Европске конвенције о људским правима. Случај даје увид у дефинисање појма новинарске слободе од стране Суда, и појашњава границе слободе изражавања.

  • Постоје ли морална права аутора са обе стране Атлантика?

    Постоје ли морална права аутора са обе стране Атлантика?

    Питање правног третмана моралних права аутора, у оквиру европског и америчког права интелектуалне својине има велики значај за област ИКТ. Потписивањем Бернске конвенције САД су начиниле први корак ка усаглашавању свог права са европским правом интелектуалне својине. Ипак, остаје још доста простора за изједначавање или барем приближавање ауторског права са обе стране Атлантског океана.

  • Верификација година старости: пример онлајн коцкања

    Верификација година старости: пример онлајн коцкања

    У ситуацијама у којима се куповина производа или услуга може реализовати само са лицима која су пунолетна, процес верификације година старости купца се намеће као неопходан. На Интернету постоји огромна понуда услуга и производа који могу да изазову штетне последице за одређене категорије потрошача. Без обзира на различита научна разматрања у којој мери поједини прозводи и услуге нарушавају здравље појединих категорија потенцијалних потрошача, закони у овој области најчешће забрањују малолетним лицима да купују одређене врсте роба и услуга.

  • Решавање доменских спорова путем арбитраже

    Решавање доменских спорова путем арбитраже

    У тексту Решавање доменских спорова путем арбитраже, аутор пореди судски поступак и арбитражу и објашњава приступ овим процедурама у региону и глобално. Циљ овог сумарног прегледа је да носиоцима жигова (власницима домена) олакша размевање правних средстава за њихову заштиту која им стоје на располагању.

  • Ахмет Јилдирим против Турске

    Ахмет Јилдирим против Турске

    У случају Ахмет Јилдирим против Турске Европски суд за људска права разматра оправданост блокаде читаве платформе Гугл сајтс (енг. Google sites) због објављивања једног сајта са илегалним садржајем у Турској. Кроз анализу члана 10 Европске конвенције о људским правима, Суд закључује да у овом случају долази до повреде права на информисање које је овим чланом загарантовано.

  • Коментар Нацрта закона о информационој безбедности

    Коментар Нацрта закона о информационој безбедности

    У оквиру јавне расправе коју је организовало Министарство, ПравоИКТ објављује Коментар Нацрта закона о информационој безбедности. Предмет овог текста биће преглед наших најбитнијих запажања. Комплетан Коментар Нацрта закона о информационој безбедности у издању ПраваИКТ можете преузети у форми еКњиге, која је доступна и на страници ПравоИКТ: Публикације.