Месец: октобар 2014.

  • Избор назива интернет домена: правни аспекти

    Избор назива интернет домена: правни аспекти

    Сви који су се и мало заинтересовали за регистрацију назива домена, знају да је таква регистрација једноставна и да је за почетак довољно пронаћи овлашћени регистар. Овај текст објашњава правне аспекте избора назива интернет домена са становишта заштите ауторских права и жигова.

  • Одговорност пружаоца услуга информационог друштва у праву ЕУ

    Одговорност пружаоца услуга информационог друштва у праву ЕУ

    У једном од претходних текстова било је речи о Директиви о електронској трговини 2000/31 EЗ, која поставља правни оквир којим се регулише ова област. Диркетива успоставља основне принципе који се тичу не само електронске трговине, него и генерално предузимања различитих активности на интернету. Овај текст је посвећен једном од најбитнијих аспеката који се регулишу наведеном директивом. У питању је одговорност пружаоца услуга информационог друштва за садржај који преносе или складиште (одговорност провајдера).

  • К.У. против Финске

    К.У. против Финске

    Случај К.У. против Финске у први план ставља позитивну обавезу држава да на одговарајући начин заштите право приватности малолетника на интернету. Анализом случаја десетогодишњег К.У. у чије име је неко на сајту за упознавање објавио оглас са позивом на недоличне и потенцијално противправне односе са вршњаком или старијом особом, Европски суд за људска права доноси одлуку о повреди права на приватност садржаног у члану 8 Конвенције.

  • Слобода пружања услуга и коцкање у пракси Суда правде ЕУ (3)

    Слобода пружања услуга и коцкање у пракси Суда правде ЕУ (3)

    Трећи наставак судске праксе Суда правде ЕУ. Судска пракса се односи на коцкање и онлајн коцкање, са посебним освртом на слободу пружања услуга у јединственом европском тржишту. Преглед случајева који су маркирали развој судске праксе у овој области, на територији ЕУ.

  • Решавање спорова на Пејпалу (2) – пријављивање неовлашћене активности

    Решавање спорова на Пејпалу (2) – пријављивање неовлашћене активности

    Решавање спорова на Пејпалу. Део 1 – како да оспорите трансакцију Решавање спорова на Пејпалу. Део 2 – пријављивање неовлашћене активности Решавање спорова на Пејпалу. Део 3 – како одговорити на покренути поступак У претходном тексту описали смо поступак којим корисници Пејпала  могу да оспоре трансакцију. Међутим, спорне трансакције и спорови који произилазе из њих нису […]

  • Приватност и регистрација интернет домена

    Приватност и регистрација интернет домена

    На који су начин повезани право на приватност и регистрација интернет домена? У неколико текстова објављених на сајту ПравоИКТ, наши аутори су обрадили неколико аспеката регистрације интернет домена. Писали смо о значају интернет домена, условима регистрације, и решавању спорова. Обрадили смо и теме везане за cybersquatting и заштиту жига и дали преглед најбитнијих реформи за наредни период. Међутим, право на приватност и регистрација интернет домена до сада нису били предмет наше расправе, иако у овој области постоји значајан број проблема вредних пажње.

  • Пек против Уједињеног Краљевства

    Пек против Уједињеног Краљевства

    Случај Пек против Уједињеног Краљевства се односи на заштиту права на приватност лица у контексту видео-надзора. Након покушаја самоубиства које је ухваћено камерама за видео-надзор локалне самоуправе, грађанину Уједињеног Краљевства, господину Пеку, није омогућена адекватна и благовремена правна заштита. Видео-снимак у питању је био објављен у локалним и националним медијима. Суд закључује да постоји повреда члана 8 Европске конвенције о људским правима.

  • Решавање спорова на Пејпалу (1) – како да оспорите трансакцију

    Решавање спорова на Пејпалу (1) – како да оспорите трансакцију

    Пејпал (енг. PayPal) је тренутно највећа компанија која пружа услуге плаћања преко интернета. Коришћењем њених услуга корисници могу да врше трансакције без откривања финансијских информација као што су бројеви кредитних картица или рачуна банке. У ишчекивању да компанија одобри уплате српским корисницима и да на тај начин олакша продају роба и услуга преко Интернета, потребно је да се додатно едукујемо о начинима функционисања трансакција и о начинима решавања спорова када нешто крене по злу.

  • Слобода пружања услуга и коцкање у пракси Суда правде ЕУ (2)

    Слобода пружања услуга и коцкање у пракси Суда правде ЕУ (2)

    Ово је наставак текста који описује релевантне предмете Суда правде ЕУ који се тичу коцкања и онлајн коцкања. Досадашња пракса Суда у вези са коцкањем, укључујући онлајне коцкање, састоји се од двадесетак случајева. Анализа случајева односи се на слободу пружања услуга у једниственом европском тржишту и пружња услуга коцкања и онлајн коцкања.

  • Значај приватности за рачунарство у облаку

    Значај приватности за рачунарство у облаку

    Један од начина на који остварујемо право на приватност је кроз информационо самоопределење, односно слободно одлучивања шта и на који начин радимо са информацијама о својој личности: коме се откривамо, у коликој мери, када, итд. Са друге стране, рачунарство у облаку омогућава не само прикупљање и чување постојећих информација о нама, већ и стварање огромне количине нових, на основу наших интеракција у дигиталном окружењу. Значај података о личности за дигиталну економију је огроман. Можемо рећи да се ради о новој златној грозници, и да се тренутно највеће светске компаније похлепно прикупљају, и љубоморно чувају податке о линости људи широм света.

  • Директива о електронској трговини ЕУ

    Директива о електронској трговини ЕУ

    Основни документ ЕУ у овој области , Директива о електронској трговини ЕУ представља свеобухватан правни оквир којим се регулише електвонска трговина. Овај текст описује основне концепте и принципе на којима је заснована, даје преглед основних одредби и указује на значај Директиве за Републику Србију.