Месец: август 2014.

  • Интернет домени: Рјешавање спорова

    Интернет домени: Рјешавање спорова

    Како је домаће правничко схватање процеса који се одвијају у кибернетичком простору још увијек добрим дијелом непознаница, а све то прати занемарљива привредна активност на интернету, могу се предвидјети дуготрајни и исцрпљујући поступци који не оправдавају саму вриједност спора. Стога је од значаја упознати се са алтернативним начинима рјешавања спорова, прије свега оних који се одвијају на међународном нивоу.

  • Интернет домени: Cybersquatting и заштита жига

    Интернет домени: Cybersquatting и заштита жига

    Главне карактеристике тржишта интернет домена су, како смо већ нагласили, ограничен рок права њиховог коришћења и надметање за стицање тог права. С обзиром да су комбинације бројки и слова који чине назив међународног или националног топ-левел (Енг. Top-Level) домена огроман, али ипак ограничен скуп, јасно је да са искоришћавањем ових комбинација «борба» за регистрацију жељених назива домена бива све оштрија и да се често посеже и за недозвољеним методама.

  • Интернет ствари: правни проблеми и дилеме

    Интернет ствари: правни проблеми и дилеме

    Питања везана за правну регулацију Интернета ствари нису само разноврсна као и области живота које дотиче, већ се могу посматрати на неколико нивоа: националном, регионалном и међународном. На националном нивоу, квалитетна правна регулација Интернета ствари има потенцијал да директно утиче на позитиван привредни развој. Са друге стране, имајући у виду да је у питању глобални феномен, међународна сарадња по овом питању је очигледна неизбежност.

  • Интернет домени: услови регистрације у БиХ

    Интернет домени: услови регистрације у БиХ

    У процесу регистрације назива интернетског домена, регистрант и регистрар ступају у уговорни однос, најчешће по основу закључења тзв. Click-wrap уговора. Међутим, услови под којима је допуштена регистрација назива домена су дефинисани уговором који се закључује између регистра, било да је у питању национални или ICANN, и овлашћеног регистрара.

  • Интернет ствари: значај

    Интернет ствари: значај

    Значај Интернета ствари налази се не само у огромним уштедама и рециклажи старог хардвера, већ и у далекосежним позитивним ефектима које изазива демократизација учешћа у стварању и развоју јефтиних производа и услуга у условима економске кризе.